Čas branja: 1 min
25.11.2015  13:28  Dopolnjeno: 25.11.2015 17:42
Bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju je odpravljen pripor in je po treh letih zapustil zagrebški zapor Remetinec
Sanader na prostosti, v prvih izjavah krivi Kosorjevo

"Ne vem niti za en primer, pri katerem bi se istemu človeku sodilo za štiri do pet primerov naenkrat. Sodni postopki bi morali biti združeni, jaz pa na svobodi," je povedal nekdanji hrvaški premier v prvi izjavi medijem. "Nisem ogorčen, sem pa nezadovoljen, da je nekaj takega možno na Hrvaškem," še pravi in dodaja, da hrvaški zapor Remetinec "ne zaostaja za salzburškim". Dodal je še, da je za njegov pregon kriva Jadranka Kosor, njegova naslednica. "Politike ne želim komentirati, to je za mene končana stvar. Osredotočal se bom na svoje postopke," je še dodal.

Ustavno sodišče okrcalo vrhovno, ker je nezakonito podaljšalo pripor

Zagrebško županijsko sodišče je odločitev sicr sprejelo po sodbi hrvaškega ustavnega sodišča, ki je včeraj odločilo, da je vrhovno sodišče nekdanjemu hrvaškemu premierju Sanaderju nezakonito podaljšalo pripor, ko je 30. septembra razveljavilo prvostopenjsko sodbo v primeru Fimi media. Prvoobtoženi Sanader je bil v tem primeru na prvi stopnji obsojen na devet let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu mu je pripor podaljšalo in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor.

Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče večkrat zavrnilo predlog zaradi neustrezne dokumentacije. Ustavno sodišče je nato včeraj na svoji spletni strani objavilo, da je vrhovno sodišče s podaljšanjem pripora kršilo Sanaderjevo pravico do prostosti.

Po poročanju novinarke HRT Maje Sever, je sodišče Sanaderju vrnilo potni list.

Razveljavljena še ena sodba

Ustavni sodniki so tako pozitivno odgovorili na pritožbo Sanaderjevih odvetnikov. Po njihovi oceni razlogi, ki jih je navedlo vrhovno sodišče, niso bili zadostni niti relevantni, da bi upravičili trditve o nevarnosti morebitnega Sanaderja pobega.

Sanader je v zagrebškem priporu od novembra 2012, ko je bil obsojen na osem let in pol zapora v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo, ki je postala pravnomočna, so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Kako so Ajdovci naredili sladoled, ki zažiga na Instagramu 3

Incom, ki sladoled prodaja od Avstralije do Amerike, znani sta njegovi znamki Leone in AL!ve, je na Instagramu opazen s pisanimi korneti...

IZVOZNIKI
Novice
IZVOZNIKI
Novice
Novice Zakaj se bo svinjsko meso v Sloveniji močno podražilo 11

Zaradi povečanega evropskega izvoza svinjine na Kitajsko se bodo v Sloveniji cene povišale za okoli 30 odstotkov

IZVOZNIKI
Novice
Novice Spoznajte Primorce, ki prodajajo od Brazilije do Bangladeša in so vstopili v ameriški Walmart

V zadnjih dveh letih je Gostol-Gopan prodajo linij za peko kruha povečal za 40 odstotkov, hočejo pa še več; direktor Fabrizio Korošec:...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Družinsko podjetje, ki se širi še na biološka zdravila 2

V podjetju Labena so slavnostno odprli nove laboratorije; v treh letih so vanje vložili štiri milijone evrov