Čas branja: 1 min
25.11.2015  14:01
Slovenski predsednik Borut Pahor se je danes pred formalnim začetkom vrha procesa Brdo Brioni v Zagrebu sestal z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom
Biden pohvalil Pahorjevo prizadevanje v regiji

"ZDA imajo zelo velik interes za to regijo že zadnjih 25 let," je poudaril Biden in dodal, da je zelo pomembno, da se v eni sobi sestajajo vsi predsedniki držav Zahodnega Balkana. "To je velik dosežek. Sam si za to prizadevam že 25 let," je dejal ameriški podpredsednik.

Spomnil je, da ko se je, ko je bil prvič v Zagrebu, sestal še z jugoslovanskim voditeljem Josipom Brozom Titom. Sestal se je tudi s prvim hrvaškim predsednikom Franjem Tuđmanom. "Vse se je spremenilo. In to zaradi slovenskega vodstva, ki je zagnalo ta proces in si prizadeva, da ta teče. Gre za zelo dobro pobudo in pohvaliti vas moram," je še dejal po pogovorih s Pahorjem.

Namen srečanja je podpora državam na poti v evrointegracije

Pahor je na drugi strani povedal, da je namen tokratnega srečanja v Zagrebu predvsem podpora evropski perspektivi državam v regiji in perspektiva članstva v Natu za tiste države, ki to želijo. In da ostanejo odprta vrata za vse, ki si želijo vstopiti. "To ohranja pri državah željo po reformah," je poudaril Pahor in izpostavil, da to ohranja tudi mir in stabilnost.

Slovenski predsednik je še povedal, da sta se z Bidnom pogovarjala tudi o migrantski krizi, kako zmanjšati število prebežnikov in "kako ukrepati skupaj, da to ne bo nastal velik humanitarni problem".

Slovenski predsednik skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović danes v Zagrebu gosti vrh procesa Brdo Brioni, ki se ga udeležujejo predsedniki Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Častna gosta sta ob Bidnu še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ter avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Kako so Ajdovci naredili sladoled, ki zažiga na Instagramu 3

Incom, ki sladoled prodaja od Avstralije do Amerike, znani sta njegovi znamki Leone in AL!ve, je na Instagramu opazen s pisanimi korneti...

IZVOZNIKI
Novice
IZVOZNIKI
Novice
Novice Zakaj se bo svinjsko meso v Sloveniji močno podražilo 11

Zaradi povečanega evropskega izvoza svinjine na Kitajsko se bodo v Sloveniji cene povišale za okoli 30 odstotkov

IZVOZNIKI
Novice
Novice Spoznajte Primorce, ki prodajajo od Brazilije do Bangladeša in so vstopili v ameriški Walmart

V zadnjih dveh letih je Gostol-Gopan prodajo linij za peko kruha povečal za 40 odstotkov, hočejo pa še več; direktor Fabrizio Korošec:...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Družinsko podjetje, ki se širi še na biološka zdravila 2

V podjetju Labena so slavnostno odprli nove laboratorije; v treh letih so vanje vložili štiri milijone evrov