Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
20.03.2019  15:45
Vas zanima, kakšna sta čokoladni burger in pivo s čokolado?
Na letošnjem 5. festivalu vina in čokolade, ki bo v Podčetrtku 27. aprila, pričakujejo osem tisoč obiskovalcev, nam je povedal Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek.
Foto: Festival Vina in Čokolade

Obveščaj me o novih člankih:  

Zadnjo aprilsko soboto bodo v Podčetrtku gostili že 5. festival vina in čokolade. Lani so imeli sedem tisoč obiskovalcev, letos jih pričakujejo osem tisoč. Predstavilo se bo 50 vinarjev in izdelovalcev čokolade. Poleg vina, pralinejev in čokolade boste lahko pokusili tudi malce drugačne kulinarične kombinacije: čokoladni burger in pivo s čokolado.

Podčetrtek je ena najuspešnejših slovenskih turističnih občin. Ima 3.500 prebivalcev, lani pa je bilo v njej ustvarjeno 330 tisoč prenočitev. Največji magnet so Terme Olimia, ki se še posebej z novo ponudbo v Termaliji Family Fun osredotočajo na ponudbo za družine. Tej usmeritvi se pridružujejo tudi v Podčetrtku, ki želi biti, kot je povedal Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, privlačna destinacija za družine, zato se potrudijo, da je Festival vina in čokolade, ki bo letos potekal v soboto, 27. aprila, zanimiv za vse, od najmlajših do najbolj izkušenih.

Na festivalu bodo obiskovalci v zameno za vstopnino – za odraslega je šest evrov in za otroka dva evra –, s katero prejmejo kupone za degustacijo, lahko okusili mnogo vinskih in sladkih dobrot, pa tudi take, kjer se združujejo različni okusi. V ponudbi bosta tudi burger s čokoladno omako, ki ga bo predstavljal lokalni gostinec iz picerije Lač'n bajs s Podplata, in pivo s čokolado iz mikropivovarne Crazy Duck Brewery iz Žirov. Festival sicer ni namenjen samo okušanju, če boste želeli, boste izdelke 30 vinarjev in 20 ponudnikov čokolad odnesli domov ali k prijateljem.

Ena glavnih zvezd domača čokoladnica Syncerus družine Videtič

V Podčetrtku organizirajo mnogo prireditev, Festival vina in čokolade, na katerem 27. aprila pričakujejo obiskovalce iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine, je njihova največja.

»Želeli smo ponuditi to, kar imamo dobrega v naših krajih, in to so vina in čokolade. Ta dva na videz nezdružljiva okusa smo združili v eno prireditev,« pojasni Boštjan Misja.

Med vinarji bodo na festivalu Hiša vin Emino ter tudi drugi lokalni vinarji, pa tudi taki iz drugih delov Slovenije, kot so Istenič, Puklavec, Prus, KZ Metlika

Pri sladkih okusih bo med opaznejšimi ponudniki gotovo tudi letos domača čokoladnica Syncerus družine Videtič, ki jo najdete v Olimju, tik poleg znamenitega samostana s tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Čokoladnico, ki danes daje kruh 30 ljudem, je pred več kot sto leti odprl ded sedanjega lastnika Urbana Videtiča. Še pred prvo svetovno vojno je imel trgovino na Dunaju, kjer se je učil slaščičarske obrti, po vrnitvi v Slovenijo pa je kupil hišo v Olimju. Njegov vnuk Urban se je tega posla skupaj z ženo Matejo lotil pred skoraj 30 leti. Čokolade in pralineje ustvarjajo v Olimju, kjer imajo tudi trgovino, te pa najdete tudi v Piranu, Kranju, Mariboru in Celju. Mateja Videtič je povedala: »Festivala se zelo veselimo. Nanj se začnemo pripravljati že decembra. Daje nam možnost, da pokažemo vse, kar znamo, imamo pa 350 receptur za čokolade in pralineje.« Za festival pripravijo tudi take z vinom. »Ko združujemo okuse s pijačami, je meni ljubša sicer kombinacija z orehovcem ali rumom,« še doda Videtičeva.

Vodene degustacije, delavnice pralinejev, koncert Nine Pušlar

Vino bo mogoče pokušati pod strokovnim vodstvom slovenskega društva sommelerjev, lahko pa se boste udeležili delavnice, kako pripraviti pralineje. Obiskovalci bodo letos lahko prisluhnili koncertu Nine Pušlar, na dobrodelnem teku bodo zbirali sredstva za društvo Debra, ki povezuje osebe, obolele za redko kožno boleznijo, in njihove bližnje.

V Podčetrtek z vlakom

Peter Misja, župan Podčetrtka, dodaja: »Na festival se lahko pripeljete tudi z vlakom Slovenskih železnic. Tudi v prihodnje želimo biti ena najbolj trajnostnih destinacij v Evropi, za kar so nas letos spet nagradili na turistični borzi v Berlinu.«Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Kako so Ajdovci naredili sladoled, ki zažiga na Instagramu 3

Incom, ki sladoled prodaja od Avstralije do Amerike, znani sta njegovi znamki Leone in AL!ve, je na Instagramu opazen s pisanimi korneti...

IZVOZNIKI
Novice
IZVOZNIKI
Novice
Novice Zakaj se bo svinjsko meso v Sloveniji močno podražilo 11

Zaradi povečanega evropskega izvoza svinjine na Kitajsko se bodo v Sloveniji cene povišale za okoli 30 odstotkov

IZVOZNIKI
Novice
Novice Spoznajte Primorce, ki prodajajo od Brazilije do Bangladeša in so vstopili v ameriški Walmart

V zadnjih dveh letih je Gostol-Gopan prodajo linij za peko kruha povečal za 40 odstotkov, hočejo pa še več; direktor Fabrizio Korošec:...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Družinsko podjetje, ki se širi še na biološka zdravila 2

V podjetju Labena so slavnostno odprli nove laboratorije; v treh letih so vanje vložili štiri milijone evrov