• slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
Rešitev za prihodnost Impola in Slovenske Bistrice še kar v zraku Rešitev za prihodnost Impola in Slovenske Bistrice še kar v zraku Kdaj bo DRSI, ki sodi pod resor Alenke Bratušek, začel graditi obvoznico Slovenska Bistrica, ki bi Impolu zagotovila dolgoročno preživetje?
Spoznajte podjetje, ki v gradbeni kemiji raste trikrat hitreje kot trg Spoznajte podjetje, ki v gradbeni kemiji raste trikrat hitreje kot trg Finalist tekmovanja Zmagovalec slovenskega izvoza
Izvoz 2020: kako se slovenski podjetniki pripravljajo na razburkana poslovna morja? Izvoz 2020: kako se slovenski podjetniki pripravljajo na razburkana poslovna morja? Uspešni izvozniki odgovarjajo, kako se odzvati ob upadu izvoza in kako prepoznati nove možne kupce v tujini

Spoznajte Velenjčana, ki v Afriko prodaja tehnologijo za izdelavo čokolade

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
živilska industrija   dodaj
Afrika   dodaj
izvozniki   dodaj
poslovanje podjetij   dodaj
Lučo Žgank dodaj
 
Čas branja: 3 min
11.08.2019  12:00  Dopolnjeno: 11.08.2019 12:10
Spoznajte Velenjčana, ki v Afriko prodaja tehnologijo za izdelavo čokolade
Cynthia Adjei, podjetnica iz Gane, ki želi za trg zahodne Afrike v Gani izdelovati čokolade po tehnologiji velenjskega gurmana in podjetnika Luča Žganka. Fotografirana sta v Gani, v eni od tamkajšnjih trgovin.
Foto: Press

Obveščaj me o novih člankih:  
živilska industrija   dodaj
Afrika   dodaj
izvozniki   dodaj
poslovanje podjetij   dodaj
Lučo Žgank dodaj

Lučo Žgank se z izdelavo in prodajo čokolade ukvarja dobrih deset let. Njegovo podjetje Luci z 18 zaposlenimi letos meri na 1,6 milijona evrov prihodkov, od tega jih bodo desetino ustvarili v Italiji, na Japonskem in Kitajskem, nekaj pa že tudi v Gani, kamor namerava prodati tehnologijo za izdelavo čokolade.

»Vse skupaj se je začelo sredi maja v ljubljanskem hotelu Intercontinental, ki ga je ob Dnevu Afrike, ki ga organizirata ministrstvo za zunanje zadeve in afriška diaspora, obiskal Lawrence Agyinsam, direktor ganske razvojne banke Ghana Export-Import Bank. Tam je poskusil naše pralineje in čokolade, se navdušil, in ker je Gana druga največja svetovna izvoznica kakava, se mu je zdela dobra poslovna priložnost, da bi tam z našo pomočjo razvijali proizvodnjo čokolade. Zato nas je takoj po Dnevu Afrike – ob tej priložnosti se je srečal s predstavniki SID banke pa tudi predsednikom vlade – obiskal v Velenju in si ogledal našo proizvodnjo. Dejal je, da bo v Gani našel vlagatelja, ki bo po naših navodilih in tehnologiji tam začel izdelovati čokolado. Kmalu zatem nas je poklicala podjetnica Cynthia Adjei in naju z direktorico družbe Luci Valerijo Kumar povabila v Gano ter nama tudi plačala vse stroške,« pripoveduje Lučo Žgank.

Iz Gane še v Nigerijo

Cynthia Adjei prihaja iz podjetniške družine. Ukvarja se z gradbeništvom, inženiringom, prodajo otroške opreme, zdaj bi se lotila še prodaje luksuzne čokolade.

»Dogovorili smo se, da ji izdelamo načrte, kako bo potekala proizvodnja čokolade, sestavili smo ji seznam potrebne opreme, naredili ji bomo celostno grafično podobo, obliko embalaže in ji pomagali pri trženju. Vodjo njenih sodelavcev pri proizvodnji čokolade bomo izšolali v Velenju in potem v Gano poslali še nekoga iz našega podjetja, da jih tam uči in nekaj časa nadzira posel. Njene ambicije so, da čokolade ponuja kot poslovna darila ter z njimi svoje goste razvaja tudi v tamkajšnjih hotelih in restavracijah. Poleg domačega trga načrtuje prodor še na sosednje trge, zlati v Nigerijo. Kolikor sva lahko videla, tam čas teče drugače kot pri nas, delovne navade so drugačne. Da bi lahko posel tekel, imajo na izvršnih položajih ljudi iz Evrope, in midva sva ji predlagala, naj najame Italijana, ki v Gani živi že 15 let in ima tam restavracijo,« pojasni sogovornik.

Cynthia Adjei bo v Slovenijo prišla konec avgusta, saj se namerava udeležiti blejskega strateškega foruma. Obiskala bo tudi podjetje Luci in Lučo Žgank pričakuje, da se bodo dogovorili o nadaljnjih korakih njihovega sodelovanja.

Nemčija zahodne Afrike

Gano, ki leži ob Gvinejskem zalivu, zaradi njene gospodarske razvitosti radi imenujejo Nemčija zahodne Afrike. A kljub temu je ta 26-milijonska država za naše pojme precej nerazvita, z zelo slabo industrijsko kulturo in zelo razslojena. Lani smo Slovenci tja izvozili za skoraj 10 milijonov evrov blaga, na prvem mestu so bila zdravila. Največji izvozni produkti Gane so nafta, zlato in kakav.

Zaradi družbe Hofer do zahtevnega IFS-standarda

Lučo Žgank letos pričakuje 20-odstotno rast prodaje. Naredili bodo 50 ton čokolade in pralinejev. Kot rad poudari, je bil njegov prvi učitelj kuharski mojster Andrej Goljat, ki je nekdaj na Brdu pri Kranju kuhal Titu. Gurman Lučo Žgank je po izobrazbi sicer strojni inženir. Ročno izdelavo čokolad danes dopolnjujejo tudi njegovi stroji, ki pomagajo pri nekaterih enostavnih operacijah, kot je razrez. Svojo široko paleto izvirnih čokoladnih dobrot prodaja pod blagovno znamko Lucifer, v trgovinah Hofer pa tudi čokolade s poreklom oziroma tako imenovano čokolado origin. »Za Hofer delamo že štiri leta in moram reči, da so odličen poslovni partner. Zahtevajo visoko kakovost in jo tudi stalno nadzirajo. Sodelovanje z njimi nas je prisililo v spremembo miselnosti, naše postopke smo morali standardizirati, kar nam pri poslu koristi. Prav zdaj bomo dobili zahteven standard IFC (International Food Standard),« pove Žgank.

Vstopajo tudi v avstrijski Hofer

»Kmalu bo naša čokolada na policah tudi vseh Hoferjev v Avstriji. Gre za priložnostno izdajo čokolade, s katero si prizadevamo za trajnejši vstop na ta trg. Od nas je zahtevala kar nekaj truda, denimo čokolado je pred odobritvijo za primeren izdelek moral pregledati laboratorij, ki ga nam je predpisal Hofer,« še pojasni sogovornik.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Katerih podjetij je vse več med vplačniki premij za pokojninsko zavarovanje zaposlenim in kdo si te prihranke izplačuje, kdaj in zakaj 3

Intervju z Robertom Leskovarjem, vodjo oddelka pokojninskih zavarovanj pri zavarovalnici Generali

IZVOZNIKI
Novice
Novice Siliko bo gradil prihodnost: dobili so več kot desetmilijonski posel za osnovo najprestižnejših modelov BMW 14

Deli, narejeni na Vrhniki in v Sevnici, bodo vgrajeni v BMW-jeva vozila serij 5, 7 in tudi novo različico športnega priključnega hibrida...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Impol dobil posle za BMW in Samsung; bodo ti propadli, ker država zamuja z infrastrukturo? 3

Impol letno za davke in prispevke odšteje 30 milijonov evrov; za širitev poslovanja potrebuje nov kablovod, ki bo tekel pod novo...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Spoznajte podjetje, ki v gradbeni kemiji raste trikrat hitreje kot trg

Finalist tekmovanja Zmagovalec slovenskega izvoza

IZVOZNIKI
Novice
Novice Rešitev za prihodnost Impola in Slovenske Bistrice še kar v zraku 10

Kdaj bo DRSI, ki sodi pod resor Alenke Bratušek, začel graditi obvoznico Slovenska Bistrica, ki bi Impolu zagotovila dolgoročno...

IZVOZNIKI
Novice